Suurena sitruunatortun ystävänä halusin nyt testata Leivontaherkut -kansiosta löytämääni vastaavanlaista piirakkaa limeteistä valmistettuna. Pidemmän aikaa olen jo nimittäin miettinyt miltä limetti maistuisi leivonnaisessa. Ja tänään ryhdyin sitä siis kokeilemaan. Ja tällainen oli tulos.

1242675913_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohja (tein kaksinkertaisen annoksen)
n. 3 dl vehnäjauhoja
100g voita tai margariinia
3 rkl vettä

Täyte
3-4 limettiä
3 dl vettä
1½ dl sokeria
3/4 dl maissitärkkelystä
3 munankeltuaista
1 rkl voita tai margariinia

Marenki
3 munanvalkuaista
1 dl sokeria

Säädä uuni 200 asteeseen. Nypi jauhot ja rasva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kauli tai painele taikina piirakkavuokaan (25 cm). Tue reuna alumiinifoliokaistaleella, jotta taikina ei valu vuoan pohjalle paistamisen aikana. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia ritilällä uunin alaosassa. Anna pohjan jäähtyä ja poista folio. Säädä uuni 150 asteeseen.

Raasta limettien kuori ja purista mehu. Sekoita vesi, sokeri, maissitärkkelys ja limettimehu kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä. Sekoita keltuaiset seokseen ja pane kattila takaisin liedelle. Anna seoksen hautua. Se ei kuitenkaan saa kiehua, sillä kiehuminen voi saada sen juoksettumaan. Sekoita joukkoon limetinkuoriraaste ja rasva. Anna täytteen jäähtyä ja kaada se piirakkapohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja sekoita varovasti. Levitä täytteen päälle. Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 8 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Tarjoile piirakka haaleana tai kylmänä. 

Ulkoisesti piirakka näyttää ihan sitruunatortulta, mutta maku on erilainen - murean pohjan ja ihanan kirpsakan sekä täyteläisen maun omaava täyte makean marengin kanssa oli loistava yhdistelmä. Tämä piirakka jakaa piirakoiden/torttujen ykkössijan sitruunatortun kanssa.