Tänään pitkän leivonta tauon jälkeen ryhdyin leipomaan, kun kaapit ammottivat tyhjyyttään tarjoiluista ja vieraita oli tulossa. Jotain helpppoa, nopeaa ja uutta oli hakusessa ja selailun jälkeen päädyin Leivontaherkut -korteista löytyneisiin kaakao-appelsiiniruutuihin.

Kaakao-appelsiiniruudut

50g mantelilastuja (en laittanut)
150g voita
2 appelsiinia
2 kananmunaa
2 dl sokeira
n. 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Kuorrute
50g voita
3 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
2 rkl vettä
1 munanvalkuainen
25g mantelilastuja (manteli-/hasselpähkinärouhetta)

Säädä uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka (n. 20x30 cm) ja ripottele pohjalle mantelilastuja. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Raasta appelsiinien kuoret ja purista mehu. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sulatettu voi, mehu ja kuoriraaste vaahtoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Sulata voi ja sekoita joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää seokseen vesi. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto kaakaoseokseen. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja ripottele päälle mantelilastuja. Anna kuorrutteen jähmettyä noin 10 minuuttia. Leikkaa piirakka paloiksi ja tarjoile.

Pohja oli mukavan mehevä ja suklaan ystävänä suklainen kuorrute oli hyvää myös makeannälkää taltuttamaan.