Perinteistä poiketen päätin isänpäiväksi kakun sijaan leipoa juhlavan näköisen piirakan. Leivontaherkut kansiosta löysin banaanipiirakan ohjeen, joka näytti sopivan tällaisen tilanteen kruunaajaksi täytekakun sijasta.

Banaanipiirakka

 

n. 3 dl vehnäjauhoja
100g voita (margariinia)
2 rkl ranskankermaa
1 tl suolaa

Täyte
1½ dl sokeria
5 rkl maissitärkkelystä
hyppysellinen suolaa
6 dl kulutusmaitoa (kevyt maitoa)
4 munankeltuaista
50g voita (margariinia)
(3 rkl tummaa rommia)
2 tl vaniljasokeria
3 kypsää banaania

Pinnalle
1 dl kookoshiutaleita
2 dl kuohukermaa (vispikermaa)
1 kypsä banaani

Sekoita pohjan ainekset käsin tai yleiskoneessa. Voitele ja jauhota piirakkavuoka (halkaisija n. 24cm). Painele taikina vuokaan ja pane vuoka jääkaappiin 30 minuutiksi. Säädä uuni 225 asteeseen. Pistele pohja haarukalla ja paista pohjaa 15 minuuttia.

Sekoita sokeri, maissitärkkelys, suola ja maito kattilassa. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se on saostunut. Vatkaa keltuaiset astiassa. Sekoita joukkoon noin 2 dl kuumaa maitoseosta. Kaada sitten munamaitoseos takaisin kattilaan. Hauduta seosta koko ajan sekoittaen. Seos ei saa kiehua, jotta siitä ei tule ryynimäinen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi, rommi ja vaniljasokeri. Anna seoksen jäähtyä jääkaapissa. Viipaloi kolme banaania ja lado viipaleet pohjan päälle. Kaada täyte viipaleiden päälle. Pane piirakka jääkaappiin.

Paahda kookoshiutaleita kuivalla ja kuumalla pannulla. Vaahdota kerma ja pursota se täytteen päälle. Viipaloi banaani ja lado viipaleet piirakan päälle. Ripottele päälle paahdettuja kookoshiutaleita.

Piirakka oli mukavaa vaihtelua tavaksi tulleille täytekakuille. Ja näytti maistuvan yhtä hyvin. Itse pidin erityisesti täytteestä, vaikka hetken pohdin sen valmistustapaa. Maistuva herkku juhlapäivän kunniaksi.