Pikkuveljeni täyttäessä vuosia leivoin hänelle tälläisen syntymäpäiväkaukun.

Vadelma-mascarponekakku (tässä mansikka-mascarponekakku)

1431463.jpg

Ohjeen otin joululahjaksi saamastani Upeat kakut -leivontakirjasta (Annie Bell). Tämä leivontakirja on aivan upea, siitä löytyy paljon silmänruokaa herkkusuille.
Taikinassa korvasin mantelijauheen vehnäjauhoilla, kun niitä ei kaapistani löytynyt (jännityksellä odotin mitä tuleman pitää). Täytteen vadelmat korvasin mansikoilla ja kuorrutuksen tein DanSukkerin mansikanmakuisesta tomusokerista. Hyvin kakku onnistui ja teki kauppansa. 

Taikina
6 munaa keltuaiset eroteltuina
250g sokeria
350g mantelijauhetta TAI n. 2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte
250g mascarponea
25g tomusokeria + hiukan koristeeksi
1 tl vaniljatiivistettä tai 2 tl vaniljasokeria
250g vadelmia kevyesti murskattuina TAI mansikoita

Kuorrutus
150g tomusokeria
2 rkl tuoretta appelsiinimehua, siivilöitynä
vaaleanpunaista karamelliväriä
TAI
150g mansikanmakuista tomusokeria
n. 2 rkl vettä

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele kakkuvuoka (23 cm). Sekoita leivinjauhe kulhossa mantelijauheeseen tai vehnäjauhoihin. Vatkaa keltuaiset ja sokeri isossa kulhossa vaahdoksi. Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto kolmessa erässä keltuaisvaahtoon. Sekoita mantelijauhe-/vehnäjauhoseos munavaahtoon kevyesti nostellen.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasossa noin 30 minuuttia, kunnes kakku tuntuu pinnalta kiinteältä eikä tikkuun jää kypsyyttä kokeiltaessa taikinaa. Irrota kakku vuoasta ja jätä jäähtymään.

Sekoita kulhossa mascarpone, tomusokeri, vaniljasokeri ja murskatut vadelmat/mansikat.
Sekoita toisessa kulhossa tomusokeri ja appelsiinimehu. (Jauheena oleva karamelliväri on helpointa liuottaa tilkkaan mehua). Tai mansikanmakuinen tomusokeri ja vesi.

Halkaise kakku kolmeen osaan ja levitä n. puolet täytteestä ensimmäisen levyn pinnalle. Toista sama toisen levyn pinnalle. Tarvittaessa voit kosteuttaa kakkulevyjä valitsemallasi kostukkeella. Aseta kolmas levy kanneksi. Levitä kakun pinnalle sokerikuorrutus notkealla veitsellä. Mikäli täytettä jää yli voit levittää sen halutessasi kakun reunoille. Koristele kakku vielä vadelmilla tai mansikoilla. Nosta kakku viileään odottamaan tarjoilua.