Eilen meidän piti saada vieraita ja leipomaan täytyi sitten ryhtyä. Mutta ikävä kyllä peruuttivat tulonsa. Siitä huolimatta leivoin oman väen ja käymässä olleen siskon iloksi Brita-torttua. Ajatuksena oli ensin tehtä marjapiirakka, mutta kun aikaa leipomiseen tulikin enemmän päädyinkin tähän torttuun.

Brita-torttu

1249939580_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

100g voita
1 dl sokeria
2 munankeltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki
2 munanvalkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

(Pinnalle: mantelilastuja)

Täyte

2 dl kuohukermaa (tai vispikermaa)

1-2 rkl sokeria

tuoreita vadelmia tai muita marjoja

Lisäsin täytteeseen vielä Violan maustamatonta tuorejuustoa ja vadelmien lisäksi täytin tortun myös mustikoilla.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin vatkaten. Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan maidon kanssa vuorotellen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille kahdeksi (n. 20 cm) ympyräksi tai pellin kokoiseksi suorakulmioksi, jolloin saat suorakulmaisen tortun.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokerit pienissä erissä, edelleen vatkaten. Levitä valkuaisvaahto kakkutaikinan päälle ja ripottele halutessasi vaahdon pinnalle mantelilastuja. Paista torttuja 175-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes marenki on vaaleanruskeaa. Anna pohjien jäähtyä.

Kokoa torttu vähän ennen tarjoamista: Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta se sokerilla ja levitä vaahto toisen tortun päälle. Jos paistoit tortun yhtenä levynä, leikkaa levy kahteen osaan ja levitä kermavaahto toisen levyn päälle. Levitä marjat kermavaahdolle ja nosta toinen torttulevy päälle. Tarjoa heti.

Kerran siskoni valmistamana olen brita-torttua maistanut, mutta en lainkaan muistanut, että se maistuikin näin hyvältä. Siskoni kehui torttua myös, että tuo tuorejuuston lisäys oli hyvä juttu makujen tasoittamiseksi.

Piti vielä mainittavan, että kuvausrekvisiittana olevan mukin sain siskoltani hänen lapsiensa hoitamisesta. Sillä aikaa kun hän ja miehensä kävivät Valkeakosken asuntomessuilla. Taitaa mukin aihe lastenvahdille olla juuri osuva. Vilijonkka lapsia komentamassa ja toisella puolella viljonkka pesemässä mattoa. Kiitos vielä kivasta mukista!