Meillä juhannusta vietettiin sisaruksien ja vanhempien kesken. Hauskaa ja huvia oli juhannus täynnä. Pitkästä aikaa tuntui mukavalta olla koko porukka koolla hauskanpidon merkeissä, nauraa sai koko sydämensä kyllyydestä.

Tapoihini on tullut siskojen tullessa valmistaa heille jotain hyvää ja suussa sulavaa. Ja näin juhannuksen aikaan mikäpä sopisi tarjottavaksi paremmin kuin Juhannuksen sitruunatorttu, jonka ohje löytyy blogistani täältä yhteishyvän linkin takaa. 

Juhannuksen sitruunatorttu
1245789444_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämän ajankohdan mukaan nimetyn tortun, jota juhannusaattona nautimme, lisäksi valmistui juhannuspäiväksi Mamman sitruuna-juustokakku. Tämän juustokakun ohjeen bongasin Annie Bell:n Upeat kakut -leivontakirjasta, johon ohje alla.

Mamman sitruuna-juustokakku
1245789618_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohja
150g Digestive-keksejä murskattuna
50g (suolatonta) voita sulatettuna

Täyte
350g maustamatonta tuorejuustoa
150g ruskeaa kidesokeria
4 munaa
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 tl vaniljatiivistettä tai 2 tl vaniljasokeria
3 dl ranskankermaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jauha keksit tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa muruiksi. Kaada murut sulatetun voin joukkoon, sekoittele niin, että voi imeytyy tasaisesti muruihin. Painele seos tiiviisti irtoreunavuoan (n. 20cm) pohjalle sormin tai lusikan pesällä. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Pane täytteen ainekset paitsi kerma monitoimikoneen kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos keksipohjalle varoen murujen irtoamista. Käytä aluksi apuna lusikkaa. Paista uunin keskitasossa ritilällä n. 30 minuuttia eli kunnes täyte on hiukan ruskistunut. Ota vuoka uunista, anna levätä 5-10 minuuttia ja levitä päälle notkistettu ranskankerma. Pane vuoka takaisin uuniin ja paista vielä 10 minuuttia. Pinta saattaa hiukan sulaa, mutta se jähmettyy jäähtyessä. Ota kakku uunista jäähtymään. Peitä jäähtyneenä kelmulla ja pane yöksi jääkaappiin. Tarjoa kylmänä.

Vanhempi siskoistani oli aivan haltioissaan, kun näki minun tehneen sitruunatorttua siitä kun hän niin kovasti pitää. Kehuja häneltä sain kyllä tästä sitruuna-juustokakusta, jota ensimmäistä kertaa valmistin. Hyvää se olikin, vaikka ei ihan kirjan kuvan mukaiselta valmistamanani näyttänytkään. Ehkei se ulkonäkö leivonnaisissa aina ratkaise vaan se, maku. Tärkeintä on, että voi nauttia hyvästä leivonnaisesta eritoten hyvässä seurassa ja tätä meidän juhannuksemme todella oli.