Tänään käytin aikani leipomiseen. Aamupäivä käynnistyi sämpylöitä valmistaen, joihin löysin helpon ja nopean ohjeen ja halusin tuota ehdottomasti kokeilla. Tämä ohje on siis Leivontaherkut -korteista. Olivat muuten nimensä mukaan todellakin nopeat valmistaa.

Nopeat aamiaissämpylät   (12kpl)

1731625.jpg

Ainekset
n. 4 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl grahamjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl piimää

Voiteluun
1 kananmuna

Koristeluun (suluissa oma korvikkeeni)
unikonsiemeniä (juustoraastetta)

Säädä uuni 200 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola astiassa. Lisää jauhoseokseen siirappi ja piimä. Alusta taikinaksi. Leivo taikinasta 12 sämpylää. Pane sämpylät pellille leivinpaperin päälle.
Vatkaa muna kevyesti haarukalla ja voitele sämpylät. Ripottele päälle unikonsiemeniä tai vaikka juustoraastetta, joita käytin.
Paista uunin keskiosassa 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilällä liinalla peitettyinä.

Siirapin voi muuten korvata samalla määrällä sokeria tai hunajaa. Grahamjauhon sijasta voi taas käyttää karkeaa ruisjauhoa.

Välillä taikinaa vaivatessani hieman epäilin, että kuinkahan sämpyläni onnistuvat. Taikina kun tuntui jossain vaiheessa aika sitkeältä. Mutta sämpyläthän onnistuivat loistavasti. Maku oli hyvin samanlainen kuin hiivasta valmistettaessa ja juustoraaste oli erinomainen korvike noille unikonsiemenille.

Näistä sämpylöistä saankin töihin huomiseksi hyvät eväät ja ehkäpä jonain muunakin päivänä. Näitä nimittäin täytyy tehdä uudelleenkin.