Lauantai illaksi leivoin ns. sitruuna-marenkipiiraan, hedelmäkorissa ollut sitruuna kun täytyi saada käytettyä. Niin sanotun sitruuna-marenkipiiraan tästä tekee se, että jouduin käyttämään noita kolmea ässää eli sanoita, sävellä ja sovella. Alkuperäisen ohjeen mukaan täytteeseen olisi tarvittu kondensoitua maitoa ja eipä sitä siihen hätään ollut saatavilla ja tätä piirasta oli kuitenkin pakko saada tehdä. Niin siis otin riskin ja täyte valmistui kaapista löytyvistä aineksista. Illalla sitten jännityksellä maistelin, mitä olin saanut aikaan.

Sitruuna-marenkipiiras

1250970967_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Tässä alkuperäinen ohje Upeat kakut kirjasta, suluissa kursiivilla merkityt muunnelmani ja ohjeistukseni.

225g Digestive-keksejä
110g suolatonta voita sulatettuna
4 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 tlk (400g) kondensoitua maitoa
4 munaa keltuaiset eroteltuina, huoneenlämpöisinä
110g kidesokeria

(n. 400g Digestive-keksejä)
(220g sulatettua margariinia)
Täyte:
(1 sitruunan raastettu kuori ja 1½dl sitruunanmehua, lisänä Sicilian sitruunamehua pullosta)
(4 munankeltuaista)
(200g maustamatonta tuorejuustoa)
(n. 2 rkl maissijauhoja, ehkä vähempikin olisi riittänyt)
(150g ranskankermaa)
(n. 2 tl vaniljasokeria)
Marenki:
(4 munanvalkuaista)
(110g eli n. 1½dl kidesokeria)

Murskaa keksit monitoimikoneessa ja kaada murut kulhoon. Lisää voisula ja sekoita, niin että se imeytyy hyvin muruihin. Painele seos sormin vuoan (halk. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Aloita reunoista ja painele lopuksi pohjalle tasainen kerros. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Raasta pestyistä sitruunoista keltainen kuoren osa. Ennen kuin puristat sitruunoista mehut, rullaa niitä käsin työpöydällä niin, että niistä irtoaa mahdollisimman paljon mehua. Vatkaa kuoriraaste ja mehu kondensoituun maitoon kulhossa, kunnes seoksesta tulee samettimaista ja tasaista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan välillä vatkaten. Kaada seos vuokaa.

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokeria ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten hetken aikaa jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnes vaahto on kiiltävää ja kestävää. Levitä marenkiseos reunoja myöten sitruunatäytteen päälle vuokaan. Paista piirasta uunin alatasossa ritilällä 25-30 minuuttia eli kunnes marengin huiput ovat vaaleanruskeita ja täyte on kiinteää. Ota jäähtymään. Varmista piiraan reunojen irtoaminen vuoan reunoista veitsellä. Piiras maistuu parhaalta valmistupäivänä. Jos säilytät sitä jääkaapissa, ota huoneenlämpöön vähän ennen tarjoamista. 

(Murskaa keksit kulhossa ja sekoita sulatettu margariini murujen joukkoon. Painele seos vuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Raasta pestyistä sitruunoista kuori ja purista mehu. Vatkaa kuoriraaste, sitruunanmehu, maissijauhot ja maustamaton tuorejuusto keskenään. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan välillä vatkaten. Sekoita joukkoon ranskankerma ja mausta vaniljasokerilla. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 200 asteessa alatasossa n. 20 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes marenki on kiiltävää ja kestävää. Levitä marenki täytteen päälle ja paista 225 asteessa keskitasossa, kunnes marenki on vaaleanruskeaa. Jäähdytä, irrota sen jälkeen vuoasta ja tarjoile.)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Tätä piirasta tehdessä ei paljon voinut ohjetta vilkaista ja se tuntuikin ihan oudolta. Yleensä kun seuraan ohjetta orjallisen tarkasti ja lopuksi vielä varmistan, että kaikki tuli tehtyä oikein.

Hyvin samanlaiselta lopputulos näytti alkuperäisen piiraan kuvaan verrattuna. Maku ei varmaan ollut kyllä sama, mutta ei aikaansaamani lopputulos ollut epäonnistunutkaan. Hyvältä onneksi siis maistui, vaikka makuelämystä jännitinkin. Seuraavalla kerralla kai täytyy kokeilla tätä ohjetta orjallisesti seuraten.