Maanantaina aamuselta tuli vierailuille äidin siskot, yksi veljistä ja serkkuni. Pirteänä aikaisin ylös ja eikun leipomaan heille tarjottavaa. Tällä kertaa kokeiluvuorossa oli Manteli-suklaapiirakka, joka oli vaihtoehtona töihin läksiäispiirakaksi.

Manteli-suklaapiirakka (ohje Leivontaherkut -kansiosta)

Pohja
n. 3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
100g voita tai margariinia
1 kananmuna

Täyte
200g mantelimassaa
50 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

(Koristeluun
100g tummaa suklaata)

Säädä uuni 200 asteeseen. Nypi jauhot, leivinjauhe, sokeri ja rasva käsin tai yleiskoneella. Lisää muna ja sekoita seos nopeasti taikinaksi. Painele taikina irtopohja- tai piirakkavuokaan (halkaisija noin 24 cm).

Paloittele tai raasta mantelimassa ja sekoita se rasvaan. Voit sekoittaa ainekset myös yleiskonneessa. Lisää munat yksitellen. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne seokseen. Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada se piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa ritilällä noin 30 minuuttia. Anna piiraka jäähtyä.

Paloittele suklaa ja pane se muovipussiin. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Leikkaa pieni reikä pussin kulmaan ja pursota suklaasta kaunis kuvio piirakan päälle.

Maistuvan piirakan sain aikaan, vaikka käytössäni oli vain 150g mantelimassaa ja 1 kananmuna täytettä varten, muutoin noudatin ohjetta ja annostuksia. Koristelun jätin myös pois, mielessäni kävi kyllä ripotella piirakan päälle esim. tomusokeria, mutta se jäi. Ensimmäistä kertaa kokeilin tuota mantelimassaa leivonnassa ja ei varmasti ollut viimeinen kerta. Mantelimassa antoi mukavan makuvivahteen piirakkaan.